Acta 10a assemblea del Procés Constituent d’Horta-Guinardó

L’assemblea es reuneix al Casal Font d’en Fargues i comença a les 19 hores.

Josep presenta i s’aprova el següent ordre del dia:

1. Declaració del Procés Constituent amb motiu de l’11 de setembre
(Declaració del Procés Constituent)
2. Presentació de “Guanyem Barcelona” als nostres barris
3. Debat i votació del manifest: Municipalisme constituent
(manifest: Municipalisme constituent. Badalona 28/6/2014)
4. Coordinadora d’assemblees de Barcelona: Municipalisme
5. Preparació de la reunió del Grup Promotor
(Perspectives per al 9N)

1. Declaració del Procés Constituent amb motiu de l’11 de setembre

En Josep presenta i llegeix la Declaració del Procés Constituent amb motiu de l’11 de setembre: Fem Via per Decidir-ho Tot:

 • Volem decidir i volem decidir-ho tot
 • No hi ha independència real sense independència de la banca, dels mercats i de la troika.
 • No hi ha independència real sense independència dels poders franquistes i monàrquics que encara ens ofeguen i dels poders polítics corruptes.

Robert explica que la comissió d’organització del Procés Constituent, a proposta del Grup Promotor, ha estat reunint-se durant els mesos de juliol i agost (amb la participació d’aquells que hi han volgut anar) per tal d’elaborar aquesta declaració sobre l’11 de setembre i per organitzar la presència del PC a la V de la Via Catalana.

També explica per què es va escollir com a lloc de concentració el monòlit del Pg. de Gràcia i l’edifici del Deutsche Bank: cadascú d’aquests elements simbolitzen l’opressió i la corrupció política i financera que pateixen els ciutadans.

resolucions

 • A les 3 de la tarda començarà la concentració. Cada participant portarà una de les samarretes de color què identifiques cadascuna de les lluites socials (“marees”): groga: ensenyament, vermella: drets laborals, violeta: feminisme contra la llei de l’avortament, blanca: sanitat, verda: sostenibilitat i ecologia.
 • S’acorda portar pancartes reivindicatives.

2. Presentació de “Guanyem Barcelona” als nostres barris

Josep explica el desenvolupament de les reunions unitàries que hem mantingut amb els moviments i associacions dels barris del Guinardó i Can Baró a fi i efecte de fer un acte de presentació de la proposta “Guanyem Barcelona”.

A continuació informa sobre el format que tindrà l’acte. El format de l’acte es va decidir conjuntament en aquestes reunions preparatòries:

 • Presentació a càrrec de Josep Busquets
 • Intervencions (curtes) dels moviments i lluites del barri per donar a conèixer les seves activitats
 • Intervenció d’Ada Colau per explicar el projecte “Guanyem Barcelona”
 • Debat obert sobre el model polític i de ciutat

Ramon explica que el grup de treball d’Horta–Carmel prepara la presentació de “Guanyem Barcelona” pel dia 3 d’octubre en un lloc per decidir; en principi serà al mirador d’Horta (a la Rambla del Carmel). Hi participarà l’Ada Colau.

resolucions

 • divendres 12, a les 7 de la tarda, a la Pl. de la Font Castellana per enganxar cartells de l’acte “Guanyem Barcelona” a Guinardó–Can Baró. A les 21:30 repartiment de flyers al Mas Guinardó
 • Enviar un correu a tots els adherits recordant que l’acte es celebrarà el dia 15 de setembre al Mas Guinardó a les 7 de la tarda.

3. Debat i votació del manifest: Municipalisme constituent

Josep Maria fa un resum del manifest “Per un Municipalisme Constituent” elaborat a la jornada municipalista de Badalona del 28/06/2014.

Robert explica que el Procés participa tant en la “Trobada Popular Municipalista” (TPM) com a “Guanyem Barcelona”. També participa en les reunions conjuntes amb la TPM, Guanyem i Parlament Ciutadà què han tingut lloc durant els darrers mesos i que tenen el propòsit de construir una candidatura comuna, de caire rupturista i amb un codi ètic, per a les properes eleccions municipals. Aquest setembre hi haurà una altre reunió conjunta per avançar en la unitat.

Tots els presents a l’assemblea estem d’acord en què aconseguir una única candidatura unitària el més ampla possible que accepti i respecti aquest preceptes és l’objectiu prioritari.

Ramon expressa les seves reserves respecte a la possibilitat que s’arribi a una candidatura unitària ja que veu què els personalismes de grups i persones dificulten el necessari consens, encara què també veu signes de progrés.

Xavier veu què s’està arribat a acords, no en base a la supressió de les diferències si no a acceptar-les i a treballar les parts comunes. Vol que al manifest es faci referència a la República Catalana.

Josep M. opina que els programes de totes les formacions polítiques són molt similars i què, en referència a ICV, el problema ha estat l’incompliment sistemàtic dels programes electorals, per això demana què el codi ètic sigui la part important què han d’assumir els partits i moviments que conformin la candidatura unitària.

Robert considera què aquest manifest és insuficient en les circumstàncies actuals i que caldrà fer aportacions per millorar-lo i fer-lo més concret. Les aportacions es poden fer a través de correu electrònic abans de la reunió de la Coordinadora d’assemblees de Barcelona per poder-hi presentar la postura de la nostra assemblea.

Rafael fa constar què sempre passa el mateix, arribem al dia de l’assemblea i no hem fet els deures, és a dir, no hem llegit i no hem preparat aportacions als documents per a la seva discussió i votació. Això deixa la nostra assemblea sense opinió davant les reunions col·lectives.

Ramon creu que la incapacitat dels ajuntaments per resoldre problemes socials, ja que cada dia es retallen les seves competències, obligarà a plantejar els problemes i les lleis a nivell de país.

Xavier diu que cal definir què és la aposta rupturista.

resolucions

 • El document, encara què és considerat insuficient i que li cal una revisió, s’aprova, per manca de propostes, per 12 vots a favor i 1 abstenció.

4. Coordinadora d’assemblees de Barcelona: Municipalisme

El dia 20 de setembre es convoca la primera reunió de les assemblees de Barcelona del Procés Constituent. En aquesta reunió s’elaborarà una primera resolució sobre la posició col·lectiva de les assemblees de Barcelona sobre les eleccions municipals. Fins ara cada assemblea territorial de Barcelona ha anant fent la seva, ara cal prendre una posició comuna.

Es pretén elaborar un document de principis en el que consti:

 • una presentació del marc polític i del model de ciutat què volem
 • la necessitat d’una candidatura unitària
 • la necessitat de que aquesta candidatura subscrigui un codi ètic
 • els punts programàtics de la candidatura
 • la necessitat d’enfortir el moviment social

Passat el 9 de Novembre se celebrarà una segona reunió.

resolucions

 • Robert enviarà a tots els adherits de la nostra assemblea un correu amb els documents de discussió i les normes de participació.

5. Preparació de la reunió del Grup Promotor: Perspectives per al 9N

Robert fa un resum del document “Perspectives per al 9N” elaborat per la comissió de coordinació per a la seva discussió a les assemblees del Procés i al Grup Promotor del 27 setembre:

 • Resposta unitària davant la previsible prohibició de la consulta
 • Desobediència civil enfront la prohibició
 • Mobilització ciutadana immediata i contundent

Salvador diu què, si el Govern de la Generalitat s’arronsa i no posa les urnes als col·legis electorals, no es poden fer actes simbòlics com posar unes poques urnes al carrer ja que això no tindria reconeixement ni legitimitat suficient. Cal una resposta popular.

Ramon diu què una mobilització l’endemà del 9N no aportarà res, el què cal és treure les urnes, esperar què la Guàrdia Civil les retiri (per què tothom ho pugui veure) i, a continuació, fer una Declaració Unilateral d’Independència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s